Menu

Prevencia vyschnutia stromu po výsadbe v dôsledku zväčšenia listov

Breza previsnutá Porovnanie veľkosti listov vyrastených v tieni a na priamom slnku

Obsah článku

Ako spoznáte že sa novému stromu vo vašej záhrade páči? Napríklad tak, že mu po výsadbe začnú rásť niekoľkonásobne väčšie listy než aké mu rástli dovtedy. Z väčšej listovej plochy sa ale odparí aj viac vody. Do ďalšej sezóny preto treba strom dôkladne pripraviť. Aby v lete nebol niekoľkonásobne rýchlejším odparovaním vody z väčších listov zaskočený. Ak je koreňová sústava poddimenzovaná, rastliny môžu v dôsledku príliš intenzívneho odparovania vody z listov veľmi rýchlo vyschnúť. Novovysadenému stromu vieme pomôcť tým, že zvýšime efektivitu s akou korene prijímajú pôdnu vlahu. Riziko vyschnutia v dôsledku malej koreňovej sústavy, ale aj v dôsledku nedostatku pôdnej vlahy sa tým výrazne zníži. Kľúčom k úspechu je spolupráca s hubami.

Breza previsnutá Porovnanie veľkosti listov vyrastených v tieni a na priamom slnku
Breza previsnutá Porovnanie veľkosti listov vyrastených v tieni a na priamom slnku

Nový strom do našej záhrady pribudol v auguste. Po skončení najväčších horúčav a sucha kedy by hrozilo najväčšie riziko že sa po výsadbe neujme, ale zároveň dostatočne skoro na to aby stihol vyhnať pár konárov na novom stanovišti. V našej záhrade sa mu viditeľne páči. Nové listy sú neporovnateľne väčšie než listy na zvyšku koruny. Skoro ako by sa ani nejednalo o ten istý druh. Ďalšiu sezónu už bude mať takéto krásne veľké listy celá koruna. A to môže prvý rok po výsadbe spôsobiť problémy. Strom takúto veľkú listovú plochu nikdy nemal a po skúsenostiach s podobným stromom na rovnakom stanovišti tipujem že na ňu nie je dostatočne pripravený.

Faktory ovplyvňujúce veľkosť listov

Veľkosť listov ovplyvňuje hneď niekoľko environmentálnych faktorov medzi ktoré patrí množstvo vlahy, teplota, dostupnosť živín a svetlo.1 Teploty už postupne klesajú, zálievku majú stromy v záhradníctvach pravidelnú a sú vysadené v kvalitnom substráte plnom rozpustených živín. Ako hlavný faktor zodpovedný za väčšie listy teda v tomto prípade zostáva svetlo. V záhradníctve stromček rástol v úzkom priestore nasúkaný medzi ďalšími rovnako vysokými rastlinami. Po výsadbe do záhrady sa k nemu teraz dostáva omnoho viac svetla.

Vplyv veľkosti listov na odparovanie vody

Väčšie listy znamenajú viac miesta pre chloroplasty. V nich prebieha fotosyntéza pri ktorej sa slnečné svetlo, voda a kyslík premieňajú na živiny v podobe cukrov. Rovnako veľký a starý strom tak dokáže vďaka väčším listom vyprodukovať viac energie. Tú môže následne využiť na boj so škodcami, či chorobami a ďalší rýchlejší a bujnejší rast. Väčšie listy ale znamenajú aj väčšiu plochu z ktorej sa zo stromu odparuje voda. Veľké listy treba aj adekvátne zásobovať.

Problémy so zásobovaním zväčšenej listovej plochy vodou

Breza previsnutá Betula pendula subsp. pendula 'Fastigiata'
Breza previsnutá Betula pendula subsp. pendula 'Fastigiata'

Naša nová breza má okolo 3 metre. Z toho koruna tvorí 2 metre. Za rok dokáže vyrásť o niekoľko desiatok centimetrov. Spolu s tým dokáže zodpovedajúco rozšíriť aj svoju koreňovú sústavu. Nové listy ktoré vyrástli v zmenených svetelných podmienkach majú približne 6-násobne väčšiu plochu. Ak budúci rok narastú takéto veľké listy na celej korune, bude to znamenať nárast listovej plochy ako keby koruna za jeden rok skokovo vyrástla o 10 metrov. A to ešte nerátam štandardné jarné prírastky konárov a fakt, že nové listy sú aj hrubšie. Toto korene nemajú šancu za jeden rok dobehnúť. Ich rýchlosť rastu jednoducho nie je dostatočná. Medzi nadzemnou a podzemnou časťou stromu tak budúci rok vznikne výrazná nerovnováha. Stromy na tento typ nerovnováhy reagujú rôzne. V menej vážnych prípadoch nadzemná časť stromu v najbližšej sezóne tvorí malé alebo žiadne prírastky, na listoch sa môžu objaviť spáleniny od slnka. Sú to uschnuté končeky listov alebo aj stred listu medzi jednotlivými žilkami. Miesta ktoré sú od koreňov najďalej a do ktorých už neprúdi dostatočné množstvo vody v dôsledku poddimenzovanej koreňovej sústavy. V horších prípadoch odschýnajú celé konáre alebo aj celé rastliny.

Breza pochádza z drsných oblastí planéty takže je to húževnatý bojovník. Napriek tomu, prvé roky po výsadbe na slnečné stanovište vedia byť aj pre ňu poriadne stresujúce. Prírastky sú minimálne a pôsobí zvädnutým dojmom. Nezdravý vzhľad je ešte ten menší problém. V korune stromu ktorá je slabo zásobovaná vodou prebieha fotosyntéza pomalšie. Tým pádom sa v nej tvorí menej potravy potrebnej pre ďalší život stromu. Rastlina tak celé roky balansuje na hrane medzi životom a smrťou. Či už v dôsledku sucha alebo v dôsledku napadnutia škodlivými organizmami voči ktorým sa nemá silu brániť. Aby som znova len nedúfal že to strom zvládne, každý nový prírastok je už v našej záhrade vysádzaný do špeciálneho prostredia ktoré zásobovanie koruny vodou uľahčí a zefektívni. Existujú totiž organizmy, ktoré koreňovú sústavu stromov dokážu za jeden rok rozšíriť mnohonásobne. Stromu tak umožnia čerpať vlahu hneď prvý rok po výsadbe zo vzdialených a úzkych miest kam by sa jeho vlastné korene nikdy nedostali. Tými organizmami sú huby. V podobe miliónov kilometrov mikroskopických vlákien ťahajúcich sa pôdou pod našimi nohami. Akonáhle sa takáto spleť transportných vlákien napojí na korene novovysadeného stromu, masívne rozšíri ich dosah nielen na vodu, ale aj na živiny a informácie šíriace sa podzemným komunikačným systémom.

Napojenie koreňového systému stromu na podhubie

Plodnice húb
Plodnice húb

Hubové vlákna v dobrých podmienkach narastú za rok aj o niekoľko metrov. Rôzne mykorhízne huby v podobe prášku či v komposte, ktorými sa korene zasypú pri výsadbe pomôžu okolitú pôdu využiť efektívnejšie a rýchlejšie než by to strom dokázal bez ich pomoci.

Ešte skôr stromu pomôže ak sa jeho korene napoja na už existujúcu, dobre rozrastenú sieť hubových vlákien pretkávajúcich celú plochu záhrady. Niečo také by našiel v lese. Vo svojom prirodzenom prostredí ktorému sa milióny rokov evolučne prispôsoboval a v ktorom nemusí so stresormi bojovať sám, ale v symbióze s ďalšími členmi ekosystému s ktorými je vďaka hubám dokonale previazaný.

Okolie výsadby

Jedným z cieľov v našej ekozáhrade je pretvoriť pôvodnú ornú pôdu na lesný typ pôdy. Tomu zodpovedajú aj úpravy a procesy ktoré tu bežia už niekoľko rokov. Každá novovysadená rastlina sa tak ocitá v čiastočne revitalizovanom prostredí ktoré viac pripomína jej prirodzené prostredie na ktoré sa počas svojej evolúcie adaptovala.

Okolie čerstvo vysadenej brezy
Okolie čerstvo vysadenej brezy

Čo sa týka rozšírenia a zahustenia podhubia v záhrade, najviac zaberá mŕtve drevo. Na povrchu, aj v zemi. Rovno pri vysadenej breze už máme dreva habadej a po niekoľkých rokoch je už aj patrične kolonizované hubovými vláknami ktoré sa z neho šíria do okolia a napájajú na korene rastlín. Konkrétne sa tu nachádza veľa mulču z drvených konárov ihličnatých stromčekov, väčšie konáre a kusy palivového dreva ktorými sú spevnené svahy, aj celé odumreté kmene osadené do zeme alebo ležiace na povrchu ako lavička. Viacero druhov húb o sebe dáva vedieť celou paletou plodníc objavujúcich sa vo všetkých vlhkejších zákutiach záhrady.

Ekouhlie v akcii
Ekouhlie v akcii

Do okolia je každý rok dopĺňaná čerstvá organická hmota a kompost. Na povrch, aby sa pôda zbytočne nenarúšala, ale aj do pôdy vždy keď sa s ňou manipuluje. Väčšinou je to pri výsadbe, drobných terénnych úpravách alebo kompostovacích vrtoch. Kompost v okolitej pôde udrží bohatú druhovú diverzitu mikroorganizmov. Do kompostu aplikovaného pred, počas aj po výsadbe je navyše vždy pridané Ekouhlie, ktoré zabezpečí ideálne podmienky pre ďalšie množenie pôdnych mikroorganizmov, vrátane húb.

Výsledok opatrení

Výsledkom opatrení pre rozšírenie húb je pôdne prostredie v ktorom korene stromov rastú rýchlejšie. Vďaka hubovým vláknam prijímajú vodu efektívnejšie a zo širšieho okolia. A to hneď prvý rok po výsadbe. Zníži sa tým nepomer medzi korunou a koreňovou sústavou stromu. Či už je to v dôsledku poškodenia koreňov pri výsadbe alebo v dôsledku zväčšenia listov po vysadení na slnečnejšie stanovište. Úmrtnosť vysadených rastlín je celkovo nižšia. Rovnako sa zníži aj potreba mladé stromy polievať. To ušetrí čas ktorý sa dá využiť aj lepšie. Trebárs na výsadbu ďalších rastlín.

Súvisiace články