Menu

Výroba kompostu v našej záhrade

Záhradné kompostéry

Obsah článku

Štvrť kubíka kvalitného kompostu ročne. Jednoducho a bez väčšej námahy. Toto je spôsob akým mením organický odpad z našej záhrady na úrodný kompost ja.

Naše kompostéry
Naše kompostéry

Kompostovanie u nás trvá zhruba rok. Používam dva cca 1m3 veľké drevené kompostéry ktoré síce len horko-ťažko, ale zvládnu pojať záhradný odpad z plochy asi šiestich árov. Menší kompostér slúži na priebežné plnenie. Po naplnení sa obsah prehádže spolu s ďalším materiálom do veľkého kompostéra kde dozrieva. Cieľom je kompost v ktorom dominujú huby. Tomu zodpovedá aj kompostovaný materiál. Okrem samotného záhradného a kuchynského odpadu je v ňom veľké množstvo ťažko rozložiteľného materiálu—celulózy, ktorá rozmachu húb v komposte napomáha. Zároveň sa snažím kompostovaním stráviť čo najmenej času. Existuje množstvo skvelých presných postupov ako vyrobiť ozaj kvalitný kompost v priebehu týždňov, akurát to vyžaduje časté prehadzovanie, meranie teploty, vlhkosti, pomeru kompostovaného materiálu, nepretržitý prísun jednotlivých kompostovaných zložiek a tak ďalej. Mne kompostovanie zaberie jeden deň v roku počas ktorého obsah kompostérov prehadzujem a preosievam.

Zvýšenie množstva hubových vlákien v komposte

Zjednodušene môžeme povedať, že v rýchlom komposte ktorý je vďaka veľkému obsahu ľahko rozložiteľného zeleného materiálu hotový v priebehu pár mesiacov dominujú baktérie, v pomalom komposte s množstvom ťažko rozložiteľného hnedého materiálu na ktorý si treba počkať jeden až dva roky dominujú huby. Alebo sú v ňom aspoň zastúpené vo väčšom množstve. Huby sú dôležitými symbiontmi takmer všetkých rastlín. Pomáhajú im najmä s prísunom vlahy a živín ku koreňom alebo dokonca priamo dovnútra rastliny. Symbiotické partnerstvá s hubami sú dôležité najmä pre dlhoveké rastliny—stromy, kry, trvalky. Pre takého rastliny je kompost s veľkým množstvom húb jednoznačne vhodnejší. Jednoročné rastliny, medzi ktoré patrí väčšina zeleniny si naopak lepšie rozumejú s pôdnymi baktériami. Dominancia húb však neznamená že baktérií je v takomto komposte menej, len že je ich počet prevýšený množstvom hubových vlákien. Je preto rovnako vhodný aj na pestovanie zeleniny.

Aby som zvýšil množstvo húb, mám v komposte veľké množstvo kartónu, ihličia a veľkých kusov dreva. Prílišnú vzdušnosť ktorú tieto materiály spôsobujú kompenzujem priebežným stláčaním kompostu. Dokonca je v ňom hodených pár drevených hranolov, kríkov aj celých stromov. Ich rozklad trvá roky takže z hotového kompostu putujú naspäť do čerstvo založeného kompostu a takto si celý proces niekoľkokrát zopakujú. Na ich povrchu však vidno veľké množstvo bielych hubových vlákien. Dôkaz, že v komposte plnia svoju úlohu a napomáhajú rozmachu húb.

Dozrievajúci kompost

Kompost z vlaňajška ktorý som na jar prehádzal do nového kompostéra vyrobeného z drevených europaliet začal teraz v lete pomaly dozrievať. Nerozložená zostala už len časť hrubého hnedého materiálu. Z priestorových dôvodov ho potrebujem zužitkovať o pár mesiacov skôr. S kompostom plným pichľavých konárov ruží a rakytníka by sa ale zle pracovalo. Pristupujem teda k jeho preosiatiu.

Preosievanie

Výroba sita na kompost
Výroba sita na kompost

Po sito na kompost netreba hneď bežať do obchodu. Všetko potrebné na jeho výrobu mám doma. Jedná sa o malú drevenú paletu ktorá presne pasuje na fúrik a pozinkované chovateľské pletivo s priemerom oka 25mm.


Sito na preosievanie kompostu
Sito na preosievanie kompostu

Po 15-tich minútach je sito hotové. Dosky zvnútra palety priklincované po jej stranách, pletivo prichytené sponkovačkou.


Preosievanie kompostu
Preosievanie kompostu

Podomácky vyrobené sito funguje perfektne. Z kompostu pekne oddelí veľké kusy ktoré si kompostérom prejdú ešte raz. Leto je na preosievanie kompostu ideálne. Najmä ak už niekoľko týždňov poriadne nepršalo a kompost dôkladne preschol.


Oddelený hrubý organický materiál
Oddelený hrubý organický materiál

Oddelený hrubý neskompostovaný materiál perfektne poslúži v ďalšom kompostovacom cykle. Jednak poslúži ako hnedá zložka ktorá dobre doplní množstvo čerstvých zelených rastlín ktoré v lete do kompostu putujú a zároveň poslúži aj na inokuláciu čerstvého organického materiálu mikro aj makroorganizmami z predošlého kompostovania. Ďalšia dávka kompostu bude hotová o to rýchlejšie.

Spracovanie hotového kompostu

Domáci kompost
Domáci kompost

Niet nad poctivý domáci kompost. Domáci studený kompost je v princípe kvalitnejší než kompost z priemyselných kompostární. Ak sme si dávali pozor čo doň hádžeme, tak neobsahuje žiadne kúsky plastu a iného odpadu. Malý domáci kompostér nezvykne mať počas kompostovania problém s prístupom vzduchu, ani s prílišnou vlhkosťou keďže rýchlo presychá, ani s príliš vysokou teplotou ktorá by časť živín odparila. Domáci kompost je tiež vzácnejší než kupenský pretože je to naša vlastná úroda. Nevýhodou domáceho kompostu je, že pri nižších teplotách ktoré dosahuje sa nezabijú všetky semená burín.


Pridanie biouhlia do kompostu
Pridanie biouhlia do kompostu

Hotový kompost ďalej obohacujem o Ekouhlie v pomere 5:1. Na jeden fúrik to vychádza 25l kompostu a 5l Ekouhlia.


Kompost s biouhlím
Kompost s biouhlím

Kompost s pridaným Ekouhlím je o poznanie černejší. Čiernu farbu mu dodáva uhlík.


Kompost obohatený o biouhlie
Kompost obohatený o biouhlie

Čierna farba je známkou úrodnosti a dobrých vodozádržných vlastností substrátu. Bez ohľadu na to či sa tam ten uhlík dostal stáročiami nepretržitej tvorby humusu niekde v lese, alebo za pár minút primiešaním biouhlia.


Navhlčenie kompostu s biouhlím
Navhlčenie kompostu s biouhlím

Obohatený kompost ešte správne navlhčím a nechám pár týždňov odstáť aby Ekouhlie dôkladne sasiaklo živinami a mikroorganizmami z kompostu.


Kompost s Ekouhlím
Kompost s Ekouhlím

Na uskladnenie hotového kompostu môže slúžiť tretí kompostér. Ja hotový kompost uskladňujem buď v big-bagoch alebo ho rovno nasáčkujem do 30 litrových vriec pripravených na roznosenie po záhrade.

Ďalší kompostovací cyklus

Do vyprázdneného kompostéra teraz príde sčasti rozložený materiál z prvého kompostéra ktorý sa od jari stihol naplniť. Zároveň sa doň primieša ďalší hnedý materiál ktorý výsledné zloženie ďalej upraví v prospech húb.

Dno kompostéra vystlané konármi
Dno kompostéra vystlané konármi

Na samé dno kompostéra idú hrubé konáre ktoré jedno kompostovanie pravdepodobne prežijú bez zásadného rozkladu a zabezpečia tak zospodu prísun čerstvého vzduchu po celú dobu kompostovania.


Zelená zložka kompostu
Zelená zložka kompostu

Pri prehadzovaní kompostu sa celý obsah kompostéra preklopí hore nohami. Materiál sa postupne vrství od najčerstvejších zelených rastlín až po polovyzretý kopost zospodu prvého kompostéra. Najčerstvejší, nerozložený materiál sa tak dostane na spodok kompostéra kde s ním baktérie spravia krátky proces.


Hnedá zložka kompostu
Hnedá zložka kompostu

Každá zelená vrstva je preložená vrstvou hnedého materiálu, v tomto prípade zvyškami z preosiatia hotového kompostu.


Drvené vetvičky vianočných stromčekov
Drvené vetvičky vianočných stromčekov

Po celý rok mám k dispozícií pripravený hnedý materiál určený na kompostovanie. Najmä podrvené vianočné stromčeky a kartónové škatule.


Natrhaný kartón v komposte
Natrhaný kartón v komposte

Ďalšou vhodnou hnedou zložkou kompostu ktorá sa dá jednoducho skladovať sú staré kartónové škatule. Pred pridaním do kompostu ich treba najprv dôkladne natrhať na 10-15 centimetrové kusy. Pod väčšími kusmi kartónu sa vytvárajú suché miesta a kompostovanie sa tým výrazne spomaľuje.


Polievanie kompostu
Polievanie kompostu

Ak je prehadzovaný kompost suchý, treba ho poliať aby sa kompostovanie spustilo naplno čo najskôr. Ideálne je polievať ho priebežne. Premočiť veľkú kopu kompostu do hĺbky až po spodok je už neskôr problém.


Kompost zakrytý vrstvou mulču
Kompost zakrytý vrstvou mulču

Na záver je kompost zakrytý vrstvou mulču. Konkrétne drvenými vetvičkami vianočných stromčekov. Mulč zabráni priamemu dopadu slnečných lúčov na kompost čím obmedzí jeho presúšanie. Kompost si tak dlhšie udrží potrebnú vlhkosť. Kompostér hlavne netreba zakrývať ničím nepriedušným aby doň mohlo čo najviac pršať. O pol roka bude tento kompost pripravený na preosiatie a ďalšie zúrodnenie záhrady.


Huby v záhrade
Huby v záhrade

Podporovať rozmach podhubia v našej záhrade sa mi darí aj vďaka domácemu kompostu s pridaným ekouhlím. Na mnohých miestach huby o svojej prítomnosti dávajú vedieť prostredníctvom plodníc vykúkajúcich nad povrch. Vysadené rastliny tak v pôde nachádzajú svojich symbiotických partnerov ktorí im pomáhajú v nachádzaní vlahy a živín. Záhrada je vďaka nim výrazne odolnejšia voči suchu.

Súvisiace články