Kompostovanie trávy v záhradnom kompostéri

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Čerstvo pokosená tráva

V našej permakultúrnej záhrade síce trávnik nemáme, ale doviezol som si niekoľko big-bagov trávy z prerasteného trávnika, ktorý som kosil. V čerstvom stave zhruba kubík materiálu. Teória je jasná, výzva prijatá, ide sa na to v praxi. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Inokulácia čerstvého organického materiálu polovyzretým kompostom

Všetok materiál, ktorý do kompostu dávam, priebežne zasýpam tenkou vrstvou polovyzretého kompostu z vedľajšieho kompostéra. Už v tejto fáze kompost obsahuje veľké množstvo mikroorganizmov a dážďoviek, ktoré kompostovací proces okamžite naštartujú a tým výrazne urýchlia. Funguje to podobne ako urýchľovače kompostu, akurát ešte účinnejšie. Polovyzretým kompostom netreba šetriť, nikam sa nestratí, navyše v prítomnosti veľkého množstva čerstvej zelenej hmoty sám skôr dozreje. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Suché steblá veľkých ozdobných tráv

V predjarí záhrada produkuje veľké množstvo hnedého organického odpadu. Patria sem aj suché ornamentálne trávy. Hodené v celku na spodok kompostéra zabezpečia dobré prevzdušnenie kompostu, ale rozkladajú sa veľmi pomaly. Oplatí sa preto nechať časť z nich na leto, kedy je v záhrade prebytok zeleného odpadu. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Rozdrobené ornamentálne trávy v komposte

Po prehnaní drvičkou konárov sa dlhé pevné steblá veľkých okrasných tráv stávajú ideálne a ľahko primiešateľné do kompostovanej trávy. Zabezpečia lepší pomer uhlíka aj lepšiu vzdušnosť kompostu. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Šiška

Veľké ihličnany dokážu v záhrade zabezpečiť bohatý prísun najrôznejších šišiek. Okrem možnosti ich využitia ako mulč, sú vďaka svojej unikátnej štruktúre perfektné aj na zabezpečenie vzdušnosti kompostu. Akurát ich potom treba z hotového kompostu vyosiať, keďže sa rozkladajú aj dva kompostovacie cykly. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Podrvené konáre

Ako prímes do kompostovanej trávy sa dajú využiť aj drvené konáre. Na kvalitu kompostu majú pozitívny vplyv. Podporia rozmach hubových vlákien a výsledkom je lesný typ kompostu, extra vhodný na pestovanie dlhovekých rastlín ako sú stromy a kry. 

Drvené konáre sú perfektný záhradný mulč. Z hľadiska funkčnosti, aj estetiky. Preto ich využívam v prvom rade na mulčovanie. Ale drvené konáre s tŕňmi (z ruží, hlošiny, hlohyne, rakytníka a pod.) idú do kompostu, kde sa tŕne zakrátko rozložia. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Zásoba kartónových škatúľ

Kartón má v permakultúrnej záhrade nespočet možností využitia a oplatí sa mať nejaký v zásobe počas celého roka. Práve pri kompostovaní trávy môže prísť vhod. Všetky lepiace pásky a nálepky z neho musia ísť samozrejme preč

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Nadrobené kartónové škatule

Jednu vrstvu kartónu nie je problém natrhať na pásiky aj ručne. V prípade, že toho kartónu potrebujem dať do kompostu viac, je jednoduchšie ho prehnať záhradnou drvičkou konárov

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Drobenie kartónových škatúľ drvičkou na konáre

Drvička konárov si s kartónovými škatuľami poradí úplne bez problémov. Stačí ich do nej vkladať v rolkách

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Kartón v kompostéri

Kartón sa v komposte rozkladá prekvapivo rýchlo. Najmä ak máte v komposte dážďovky. Tie ho priam zbožňujú. Už po pár týždňoch z tohoto množstva kartónu zostane len zopár kúskov. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Premiešanie zelenej a hnedej zložky kompostu

Materiál v komposte spravidla len vrstvím, nemiešam. Je to menej pracné. Radšej celý kompost častejšie prehodím. Pri tráve z trávnika ale robím výnimku a jednotlivé zložky aspoň zbežne premiešam. Zabránim tým vytvoreniu vodonepriepustnej vrstvy uľahnutej trávy, pod ktorou by zvyšok kompostu presychal. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Vyosievka kompostu

Kompost nedozrieva v presnom momente, kedy je všetok zdrojový materiál zrazu úspešne rozložený, ale postupne. V priebehu týždňov až mesiacov, od najjemnejších zelených lístočkov, postupne až po hrubšie konáriky. V ktoromkoľvek momente z neho preto mám možnosť za pomoci sita vyzretú časť kompostu vyosiať. Je to síce pracné, ale veľmi praktické keď v kompostéri dôjde miesto. 

Vyosievka kompostu obsahuje prevažne ťažko rozložiteľný, uhlíkatý materiál (konáre, hrubé steblá tráv a pod.). Patrí preto do hnedej zložky kompostu a je tým pádom využiteľná ako prímes do čerstvého zeleného materiálu. Na rozdiel od čerstvej hnedej zložky, vyosievka už obsahuje obrovské množstvo pôdnych mikroorganizmov, ale aj väčších článkonožcov a dážďoviek, ktoré kompostovací proces okamžite naštartujú a tým skrátia o celé mesiace. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Prehadzovanie kompostu

Vždy keď sa do kompostéra hodí veľké množstvo jednorodého materiálu, v tomto prípade trávy, hrozí, že sa v ňom vytvorí miesto s prílišnou vlhkosťou. Tráva splesnivie, prípadne začne aj kvasiť. Obdobne to platí aj pre hnedý materiál, ktorý je naopak príliš suchý a nerozkladá sa vôbec. Je preto vhodné takto naplnený kompostér v priebehu nasledujúcich týždňov prehádzať. Všetky problematické zhluky materiálu sa tým uvoľnia a ďalej sa už kompostujú rýchlejšie a bez straty živín. 

Svoj kompostér som prehadzoval 3 týždne po naplnení trávou. Tráva bola podľa očakávania splesnivená. Pomer medzi zelenou a primiešanou hnedou organickou zložkou očividne nebol ideálny. Čo je ale dôležité, z kompostu sa nešíril vôbec žiadny zápach. To znamená, že živiny sú stále v ňom. Nikam sa nevyparili. Obrovské množstvo dusíka ktoré sa do kompostu spolu s trávou dostalo, mi teraz umožňuje rýchlejšie skompostovať väčšie množstvo drevnej hmoty. Tým sa kompost stane bohatší na hubové vlákna a vhodnejší pre pestovanie dlhovekých rastlín, na ktoré je naša záhrada zameraná. Výsledný kompost bude zároveň stále dostatočne bohatý na dusík, ktorý sa pri kompostovaní dreva spotrebováva a teda stále vhodný aj na pestovanie krátkovekých bylín, ktoré u nás tvoria súvislý podrast pod drevinami. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Miešanie kompostu v rôznych fázach rozkladu

Prehádzanie kompostu s trávou som si naplánoval hneď po preosiatí hotového kompostu z vedľajšieho kompostéra. Prehadzovaný, prevažne zelený, dusíkatý materiál, som tak mal možnosť priebežne vrstviť s vyosievkou tvorenou prevažne hnedým, uhlíkatým materiálom. Pomer medzi zelenou a hnedou zložkou v kompostéri som tým posunul bližšie k ideálu. 

Spolu s vyosievkou sa do prehadzovaného kompostu dostali aj tisíce dážďoviek, stonožiek, zvinaviek, žižiaviek a samozrejme miliardy mikroorganizmov. Aj vďaka takémuto miešaniu čerstvého záhradného odpadu s polovyzretým kompostom sa mi podarilo skrátiť kompostovací proces na štvrtinu, pri súčasnom zvýšení jeho kvality. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku