Kompostovanie trávy v záhradnom kompostéri

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Čerstvo pokosená tráva

V našej permakultúrnej záhrade síce trávnik nemáme, ale doviezol som si niekoľko big-bagov trávy z prerasteného trávnika, ktorý som kosil. V čerstvom stave zhruba kubík materiálu. Teória je jasná, výzva prijatá, ide sa na to v praxi. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Urýchlenie kompostovacieho procesu inokuláciou

Všetok materiál, ktorý do kompostu dávam, priebežne zasýpam tenkou vrstvou polovyzretého kompostu z vedľajšieho kompostéra. Už v tejto fáze kompost obsahuje veľké množstvo mikroorganizmov a dážďoviek, ktoré kompostovací proces okamžite naštartujú a tým výrazne urýchlia. Funguje to podobne ako urýchľovače kompostu, akurát ešte účinnejšie. Polovyzretým kompostom netreba šetriť, nikam sa nestratí, navyše v prítomnosti veľkého množstva čerstvej zelenej hmoty sám skôr dozreje. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Využitie suchých stebiel veľkých ozdobných tráv v kompostéri

V predjarí záhrada produkuje veľké množstvo hnedého organického odpadu. Patria sem aj suché ornamentálne trávy. Hodené v celku na spodok kompostéra zabezpečia dobré prevzdušnenie kompostu, ale rozkladajú sa veľmi pomaly. Oplatí sa preto nechať časť z nich na leto, kedy je v záhrade prebytok zeleného odpadu. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Kompostovanie veľkých ornamentálnych tráv

Po prehnaní drvičkou konárov sa dlhé pevné steblá veľkých okrasných tráv stávajú ideálne a ľahko primiešateľné do kompostovanej trávy. Zabezpečia lepší pomer uhlíka aj lepšiu vzdušnosť kompostu. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Prevzdušnenie kompostovaného materiálu šiškami

Veľké ihličnany dokážu v záhrade zabezpečiť bohatý prísun najrôznejších šišiek. Okrem možnosti ich využitia ako mulč, sú vďaka svojej unikátnej štruktúre perfektné aj na zabezpečenie vzdušnosti kompostu. Akurát ich potom treba z hotového kompostu vyosiať, keďže sa rozkladajú aj dva kompostovacie cykly. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Využitie drevnej štiepky a drvených konárov v komposte

Ako prímes do kompostovanej trávy sa dajú využiť aj drvené konáre. Na kvalitu kompostu majú pozitívny vplyv. Podporia rozmach hubových vlákien a výsledkom je lesný typ kompostu, extra vhodný na pestovanie dlhovekých rastlín ako sú stromy a kry. 

Drvené konáre sú perfektný záhradný mulč. Z hľadiska funkčnosti, aj estetiky. Preto ich využívam v prvom rade na mulčovanie. Ale drvené konáre s tŕňmi (z ruží, hlošiny, hlohyne, rakytníka a pod.) idú do kompostu, kde sa tŕne zakrátko rozložia. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Využitie kartónových škatúľ pri kompostovaní trávy

Kartón má v permakultúrnej záhrade nespočet možností využitia a oplatí sa mať nejaký v zásobe počas celého roka. Práve pri kompostovaní trávy môže prísť vhod. Všetky lepiace pásky a nálepky z neho musia ísť samozrejme preč

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Nadrobené kartónové škatule

Jednu vrstvu kartónu nie je problém natrhať na pásiky aj ručne. V prípade, že toho kartónu potrebujem dať do kompostu viac, je jednoduchšie ho prehnať záhradnou drvičkou konárov

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Drobenie kartónových škatúľ drvičkou na konáre

Drvička konárov si s kartónovými škatuľami poradí úplne bez problémov. Stačí ich do nej vkladať v rolkách

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Kartón v kompostéri

Kartón sa v komposte rozkladá prekvapivo rýchlo. Najmä ak máte v komposte dážďovky. Tie ho priam zbožňujú. Už po pár týždňoch z tohoto množstva kartónu zostane len zopár kúskov. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Premiešanie zelenej a hnedej zložky kompostu

Materiál v komposte spravidla len vrstvím, nemiešam. Je to menej pracné. Radšej celý kompost častejšie prehodím. Pri tráve z trávnika ale robím výnimku a jednotlivé zložky aspoň zbežne premiešam. Zabránim tým vytvoreniu vodonepriepustnej vrstvy uľahnutej trávy, pod ktorou by zvyšok kompostu presychal. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Využitie vyosievky kompostu pri ďalšom kompostovaní

Kompost nedozrieva v presnom momente, kedy je všetok zdrojový materiál zrazu úspešne rozložený, ale postupne. V priebehu týždňov až mesiacov, od najjemnejších zelených lístočkov, postupne až po hrubšie konáriky. V ktoromkoľvek momente z neho preto mám možnosť za pomoci sita vyzretú časť kompostu vyosiať. Je to síce pracné, ale veľmi praktické keď v kompostéri dôjde miesto. 

Vyosievka kompostu obsahuje prevažne ťažko rozložiteľný, uhlíkatý materiál (konáre, hrubé steblá tráv a pod.). Patrí preto do hnedej zložky kompostu a je tým pádom využiteľná ako prímes do čerstvého zeleného materiálu. Na rozdiel od čerstvej hnedej zložky, vyosievka už obsahuje obrovské množstvo pôdnych mikroorganizmov, ale aj väčších článkonožcov a dážďoviek, ktoré kompostovací proces okamžite naštartujú a tým skrátia o celé mesiace. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Prehadzovanie kompostu

Vždy keď sa do kompostéra hodí veľké množstvo jednorodého materiálu, v tomto prípade trávy, hrozí, že sa v ňom vytvorí miesto s prílišnou vlhkosťou. Tráva splesnivie, prípadne začne aj kvasiť. Obdobne to platí aj pre hnedý materiál, ktorý je naopak príliš suchý a nerozkladá sa vôbec. Je preto vhodné takto naplnený kompostér v priebehu nasledujúcich týždňov prehádzať. Všetky problematické zhluky materiálu sa tým uvoľnia a ďalej sa už kompostujú rýchlejšie a bez straty živín. 

Svoj kompostér som prehadzoval 3 týždne po naplnení trávou. Tráva bola podľa očakávania splesnivená. Pomer medzi zelenou a primiešanou hnedou organickou zložkou očividne nebol ideálny. Čo je ale dôležité, z kompostu sa nešíril vôbec žiadny zápach. To znamená, že živiny sú stále v ňom. Nikam sa nevyparili. Obrovské množstvo dusíka ktoré sa do kompostu spolu s trávou dostalo, mi teraz umožňuje rýchlejšie skompostovať väčšie množstvo drevnej hmoty. Tým sa kompost stane bohatší na hubové vlákna a vhodnejší pre pestovanie dlhovekých rastlín, na ktoré je naša záhrada zameraná. Výsledný kompost bude zároveň stále dostatočne bohatý na dusík, ktorý sa pri kompostovaní dreva spotrebováva a teda stále vhodný aj na pestovanie krátkovekých bylín, ktoré u nás tvoria súvislý podrast pod drevinami. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Miešanie kompostu v rôznych fázach rozkladu

Prehádzanie kompostu s trávou som si naplánoval hneď po preosiatí hotového kompostu z vedľajšieho kompostéra. Prehadzovaný, prevažne zelený, dusíkatý materiál, som tak mal možnosť priebežne vrstviť s vyosievkou tvorenou prevažne hnedým, uhlíkatým materiálom. Pomer medzi zelenou a hnedou zložkou v kompostéri som tým posunul bližšie k ideálu. 

Spolu s vyosievkou sa do prehadzovaného kompostu dostali aj tisíce dážďoviek, stonožiek, zvinaviek, žižiaviek a samozrejme miliardy mikroorganizmov. Aj vďaka takémuto miešaniu čerstvého záhradného odpadu s polovyzretým kompostom sa mi podarilo skrátiť kompostovací proces na štvrtinu, pri súčasnom zvýšení jeho kvality. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku

Kvalitný domáci kompost

Kvalita kompostu sa dá do istej miery posúdiť aj v domácich podmienkach. Tmavohnedá až čierna farba, vzdušná štruktúra, zemitá vôňa, rozhodne žiadny zápach, to všetko sú indikátory kvalitného kompostu. 

Dobrým znamením kvality je aj prekvapivo veľké množstvo vyprodukovaného kompostu. Čím je kompostér lepšie spravovaný, tým menej uhlíka a živín sa z neho vyparí. Jedná sa pritom o nezanedbateľné objemy. Zapáchajúce kompostéry sú bezodné a ľudia do nich dokážu hádzať odpad celé roky dokým sa zaplnia. Naproti tomu, dobre spravovaný kompost vyprodukuje z tony odpadu, tonu kompostu. A stačí mu na to niekoľko týždňov, maximálne mesiacov. 

Foto: Peter Žilka Facebook
Zdieľať fotku