Menu

Zvýšenie úrody ovocných stromov pomocou myší

Čmeliak opeľujúci jabloň

Obsah článku

Opeľovanie ovocných sadov sa stáva čím ďalej väčším problémom. Počet divo žijúcich opeľovačov sa znižuje a úle medonosných včiel musia byť v blízkosti sadu práve v čase kvitnutia stromov. Ak tomu tak nie je, kvety zostávajú neopelené a nevytvorí sa na ich mieste žiadny plod. Aj úroda samoopelivých odrôd je nižšia v prípade že sa rastlina opeľuje sama. Na niektorých miestach planéty je už situácia taká zlá, že ľudia lezú na rozkvitnuté stromy s mieškom peľu a opeľujú kvety štetcom. Existuje ale aj iný, jednoduchší a menej nebezpečný spôsob ako opelenie stromov zvýšiť. Budeme k tomu potrebovať pomoc od myší.

Kvitnúci ovocný strom
Kvitnúci ovocný strom

Zistilo sa že ovocné stromy rodia viac keď sa nachádzajú v blízkosti ľudských obydlí. Zásluhu na tom majú čmeliaky. Čmeliak je najefektívnejším opeľovačom ktorého môžeme v sadoch mať. Je väčší než včela takže naraz pozbiera viac peľu a pri opeľovaní používa ultrazvuk. To včela nedokáže. Prečo je ich ale viac v blízkosti ľudských obydlí? Na tom majú zásluhu myši.

Čmeliaky si svoje malé kolónie zakladajú v dutinách pod zemou. Sami ale tie dutiny nehrabú. Využívajú predovšetkým opustené nory myší a iných hlodavcov. Viac myší vyhĺbi viac nôr. Populácia myší samotná ale množstvo čmeliakov v oblasti nezvýši. Kým je myšacia nora používaná, čmeliak sa do nej nenasťahuje. Myš, ktorá noru vyhĺbila, musí najprv niečo zjesť. A s tým vedia pomôcť mačky. Myši aj mačky sú vernými súputníkmi ľudí tisícky rokov. V okolí našich obydlí je preto aj najväčšia koncentrácia voľných myšacích nôr ktoré čmeliaky môžu využiť na stavbu hniezda.

Prilákanie myší

Myš
Myš

V prvom rade treba do ovocného sadu alebo záhrady prilákať myši. To už máme všetci spravené. Bez ohľadu na to kde sa záhrada nachádza alebo kde nejakú v budúcnosti kúpime, myši už v nej takmer určite sú. Hneď ako ich niekto zje, prídu ďalšie. O to že by v záhrade žiadne myši neboli sa báť netreba. Svoju populáciu dokážu v prípade potreby obnoviť v priebehu niekoľkých mesiacov. Množstvo voľných myšacích dier preto záleží skôr od počtu predátorov ktoré sa myšami živia.

Prilákanie predátorov

Užovka obojková Natrix natrix
Užovka obojková Natrix natrix

Najznámejším predátorom myší sú mačky. Tie ale nemusia byť v tomto smere úplne spoľahlivé. Ak máte mačku ktorá každý deň uloví hneď niekoľko myší, máte vyhraté. Mnohé mačky ale zistili že keď sa k niekomu pritúlia a zamňaukajú, dostanú za to jedlo pričom sa vôbec nemusia namáhať s lovom. Ak teritórium obsadí práve takáto mačka, počet voľných myšacích dier to nijak nezvýši. Viac sa dá spoľahnúť na divoké zvieratá ktoré od ľudí potravu neprijímajú a spoliehajú sa výlučne na svoje lovecké schopnosti.

Pokiaľ v ovocnom sade nie je príliš rušno a nachádza sa ďalej od domov, môže sa doň podariť prilákať dravé vtáky. Hniezdna búdka správnych rozmerov a vhodne umiestnená zabezpečí že vtáky ktoré sa v nej zahniezdia budú loviť v jej okolí. Bydlá rozmiestnené na pozemku im zas zabezpečia dobrý výhľad z ktorého môžu svoju budúcu korisť vysledovať.

Ďalšími predátormi myší ktorých dokážeme do záhrady prilákať sú hady. Ideálne je mať nablízku jazierko, ale nie je to nevyhnutnosť. Obľubujú hustý porast kríkov blízko pri vode, skalnatý svah orientovaný na slnečnú južnú svetovú stranu. Aby prežili zimu, potrebujú nájsť vhodné zimovisko. S tým im vieme pomôcť tiež. Treba vyhĺbiť jamu do nezamŕzajúcej hĺbky, vyplniť ju konármi a kameňmi aby v nej vznikli dutiny, zabezpečiť prístup do jamy nejakou rúrou a jamu zakryť aby do nej nepršalo.

Výsledok

Výsledkom prilákania predátorov myší do záhrady by malo byť zvýšenie počtu čmeliakov ktoré sa po záhrade pohybujú a mierne zvýšenie úrody ovocia vďaka väčšiemu počtu opelených kvetov.

Galéria k článku

Súvisiace články