Menu

Slizniaky v záhrade a tri spôsoby ako sa ich zbaviť

Slizniak hnedý Arion fuscus

Obsah článku

Slizniaky patria v záhradách medzi škodce ktoré dokážu napáchať dobre veľa škody. Jednak sú pomerne veľké v porovnaní s hmyzom a tiež sa dokážu rýchlo rozmnožovať. Napriek tomu, ak máte v záhrade veľa slizniakov, môžete si pogratulovať. Znamená to že niečo robíte správne!

Prítomnosť slizniakov naznačuje, že pôda v záhrade je správne zakrytá a vlhká. Takéto prostredie je priaznivé nielen pre slizniaky, ale aj pre korene rastlín a pôdne mikroorganizmy. Veľké množstvá slizniakov už naznačujú nejaký problém. Samotné slizniaky však problémom nie sú. Sú len symptómom problému ktorý vďaka nim vieme identifikovať a prírode s regeneráciou pomôcť.

Úloha slizniakov v ekosystéme

Jednotlivé rastliny a živočíchy majú v ekosystéme svoju úlohu. Niektoré rastliny svojimi koreňmi pôdu spevňujú, iné príliš zhutnenú pôdu koreňmi rozbíjajú. Niektoré živočíchy roznášajú po okolí semiačka rastlín, iné likvidujú škodcov. Tieto systémy sú v princípe samoregulačné. Ak je v ekosystéme niečoho priveľa alebo naopak primálo, príroda sa to snaží kompenzovať niečím čo problém opraví. Platí to aj pre slizniaky. Majú v prírode svoju úlohu a tou je rýchle rozkladanie organickej hmoty. Veľké množstvo slizniakov preto napovedá, že pôde chýba organická zložka.

Ako to funguje?

Slizniaky hnedé ukrývajúce sa v pôdnej praskline
Slizniaky hnedé ukrývajúce sa v pôdnej praskline

Určite sa už viacerí z vás čudovali, odkiaľ sa zrazu po daždi objavili všetky tie desiatky až stovky slizniakov. Objaviť sa mohli spopod okruhliakov, kamenných šlapákov a podobných tienistých vlhkých škár. Takých ale v záhradách nie je mnoho. Väčšina slizniakov, najmä tých čerstvo vyliahnutých prichádza z trhlín v popraskanej zemi. Popraskaná pôda vzniká keď sa vlhká pôda vysuší. Popraskať môžu aj veľké plochy. Trhliny v pôde často ani nevidno keď sú zakryté vegetáciou alebo mulčom. Praskliny v pôde vznikajú ako následok poškodenia pôdy. Príroda sa ich snaží zaceliť. A používa na to často práve slizniaky.

Videli ste už podobné praskliny v zemi uprostred lesa alebo na iných super úrodných pôdach? Zrejme nie. Tieto pôdy majú totiž veľké percento organickej zložky. Práve organický materiál - živé aj rozložené organizmy, rastliny aj živočíchy - okrem iného bránia popraskaniu pôdy. V záhradách a na poliach sa pôda neustále narúša jej obrábaním. Najmä orba a rýľovanie majú za následok odparovanie veľkého množstva organickej hmoty. Narúšanie pôdy pri pestovaní úžitkových plodín je veľakrát nevyhnutné. Okrasné záhrady zas často vznikajú po masívnych terénnych úpravách. V oboch prípadoch je potrebné odparený organický materiál nahradiť. Buď kompostom alebo rastlinstvom ktoré sa na kompost rozloží priamo na mieste. Ak sa na to celé roky zabúdalo, percento organickej zložky môže klesnúť takmer na nulu. Okrem iných, aj závažnejších neduhov, v takejto pôde vznikajú po vysušení praskliny.

Riešenie č. 1 (pomalé)

Jednou z možností je nechať to na prírodu a jej samoregulačné schopnosti. Slizniaky si skôr či neskôr spravia svoju prácu. Rastliny ktoré požrali po nich preberú pôdne baktérie, ďalej ich rozložia a zapracujú do pôdy. Percento organickej zložky sa postupne zvýši, pôda prestane praskať, slizniaky nebudú mať kam klásť vajíčka a po niekoľkých rokoch vymiznú.

Riešenie č. 2 (rýchle)

Príroda nie je pomalá, ona sa len neponáhľa. Má totiž čas. Milióny rokov času na to, aby sa zregenerovala. Prírode ale vieme pomôcť a jej prirodzené procesy tým urýchliť. Aby sme sa slizniakov zbavili čo najskôr, pomôžeme im v tom čo robia. Rozsypanie kompostu po povrchu záhrady bude mať podobný efekt. Akurát na jeho produkciu sa použije organický odpad a nie mladé rastlinky ktoré sa snažíme dopestovať. Posekané, zatiaľ neskompostované rastliny známe ako zelené hnojenie by pomohli tiež, ale kým sú čerstvé, radi si na nich pochutia aj slizniaky. Z krátkodobého hľadiska by to mohlo ich popupáciu ešte viac zvýšiť. Okolo drevín a po zbere úrody je to bezpečné, okolo zeleniny a letničiek je vhodnejší kompost a ako mulč použiť tvrdší materiál akým sú drevo a kôra. Kompost a mulč postupne zvýšia organickú zložku pôdy, tá prestane praskať…

Riešenie č. 3 (dlhodobé)

EKOUHLIE dokáže v pôde nahradiť plne rozložený organický materiál v stabilnej forme nazývaný humus. Túto časť organickej zložky pôdy už mikroživočíchy nedokážu ďalej rozložiť. Humus sa tvorí roky, následne sa ale z pôdy takmer neodparuje a pretrváva v nej desiatky až tisíce rokov. Ide o najcennejšiu a najefektívnejšiu časť organickej zložky pôdy. Ekouhlie dokáže proces sekvestrácie (zadržiavania) uhlíka do pôdy skrátiť z niekoľkých rokov na jeden deň. Výsledok v podobe zlepšenej štruktúry pôdy ktorá po vysušení nepraská je badateľný okamžite, tak ako pri aplikácii kompostu. Navyše, zvýšením populácie pôdnych mikroorganizmov v pôde s pridaným Ekouhlím je zároveň akcelerovaný aj prirodzený proces tvorby humusu a pôdnych agregátov ktoré vlastnosti pôdy ďalej zlepšia.

Galéria k článku

Súvisiace články