Menu

Pomáhame vtáctvu v záhrade prežiť zimu

Sýkorka uhliarka Periparus ater

Obsah článku

Endotermické živočíchy—v minulosti označované ako teplokrvné—ktoré dokážu byť aktívne aj počas studených zimných mesiacov narážajú okrem chladu aj na ďalší problém a tým je nedostatok potravy a jej ťažká dostupnosť. Medzi spomenuté živočíchy ktoré cez zimu potrebujú niečo jesť patrí predovšetkým vtáctvo. Ak ich počas zimy uhynie veľké množstvo, na jar možno očakávať inváziu škodcov ktorými sa živia. Aby sme tomu predišli, vieme v záhrade vtáctvu pomôcť prežiť zimu. A to tak že im zabezpečíme rôznorodú a dostupnú potravu.

Zabezpečenie potravy pre vtáctvo počas zimy

Drozd čvíkota Turdus pilaris
Drozd čvíkota Turdus pilaris

Rôzne druhy vtákov preferujú rôznu potravu. Aby si každý z nich v záhrade niečo našiel, je potrebné pestovať množstvo rôznych druhov rastlín. Zároveň aj jednotlivé druhy potrebujú rôzne zdroje potravy. Tiež by sa nám nepáčilo prežiť celú zimu čisto na jablkách aj keby boli akokoľvek chutné. Výhodu majú divoké záhrady a záhrady vo vidieckom štýle v ktorých je jednak vysoká druhová pestrosť a v ktorých sa zároveň nechávajú vysemeniť aj náletové rastliny ktoré druhovú diverzitu ďalej zvyšujú. To že my ľudia považujeme niektorú rastlinu za burinu neznamená že pre prírodu tá rastlina nie je prospešná. Jej semená môžu byť práveže veľmi výživné a môžu vtáctvu v záhrade pomôcť prežiť zimu.

Pestrosť potravy pre vtáctvo v záhrade vieme zabezpečiť aj cielene. Väčšina z nás pestuje hneď niekoľko plodín ktoré obľubujú aj zvieratá. Aby sme im pomohli zimu prežiť, stačí nechať časť úrody nepozbieranú. Nechať na strome pár posledných jabĺk a v úžitkovej záhrade pár najškaredších plodov zeleniny.

O krok ďalej je pestovanie plodín špeciálne len pre zvieratá. Za hrsť pšenice, jačmeňa, pohánky či horčice ktoré sa v záhrade nechajú vysemeniť vytvoria množstvo dobre dostupnej potravy trčiacej na steblách spod snehu a izolovanej od pôdnej vlhkosti ktorá by mohla semená znehodnotiť. Veľmi štedrým zdrojom potravy v zime vedia byť viaceré stromy a kríky. To, že ich plody sú pre ľudí nezaujímavé, nejedlé alebo až jedovaté neznamená, že si na nich nepochutná niekto iný. Viacero týchto rastlín je zároveň veľmi dekoratívnych a často sú súčasťou okrasnej výsadby aj bez toho aby sa vedelo o ich ďalšom prínose pre záhradu a jej malých obyvateľov. Zopár tých najznámejších:

  • Dráč Berberis
  • Skalník Cotoneaster
  • Hloh Crataegus
  • Brečtan Hedera
  • Cezmína Ilex
  • Hlohyňa Pyracantha
  • Baza Sambucus
  • Pavinič Parthenocissus

Pre väčšie živočíchy ktoré sa vedia dostať cez hrubú škrupinu semien sa môže vysadiť buk alebo dub. Aj oni majú vyšľachtených viacero kultivarov dekoratívnych farbou aj tvarom listov.

Vrstva mulču

Mulč má v záhrade množstvo zásadných významov a mal by byť jednou z prvých vecí o ktorú sa pri založení záhrady postaráme. Počas zimy je možné odsledovať jednu z jeho menej známych funkcií. Mulč sa v tomto období nedostatku jedla stáva dôležitým zdrojom potravy vtáctva. Či už sa jedná o kôru, štiepku, lístie či iný organický materiál pokrývajúci záhradu, mulč sa stáva zimoviskom množstva hmyzu. Veľká časť chrobákov, múch, lariev, pavúkov a ďalších drobných živočíchov ktoré v lete lietali a lozili po záhrade sa v zime nachádza práve v tejto vrstve. Znehybnené nízkou teplotou sa stávajú výživnou potravou hrabavých vtákov. V záhradách a parkoch je z nich asi najbežnejší Drozd čierny (Turdus merula).

Keď napadne sneh

Stehlík pestrý Carduelis carduelis
Stehlík pestrý Carduelis carduelis

Hrubá snehová pokrývka je pre pôdu prospešná. Okrem vlahy ktorú po roztopení dodá, pôdu a v nej ukryté živočíchy chráni pred mrazom. Pre vtáctvo ale predstavuje problém pretože pod sebou pochová veľkú časť potravy. Drobné vtáčiky si ju nevedia spod snehu vykopať tak ako trebárs srnky. V takomto prípade sa stávajú dôležitým zdrojom potravy semená rastlín trčiace spod snehu na svojich suchých steblách. Upratovanie záhrady preto treba robiť až na jar.

Dostupnosť potravy pod snehom záleží aj od výsadby. Konáre rastlín, najmä tých neopadavých udržia sneh vyššie nad zemou. Pod ich korunami tým pádom zostanú miesta bez snehu kde pôda zostáva dostupná a stále sa v nej dá nájsť niečo pod zub. Rovnako funkciu splnia aj uschnuté steblá jednoročných rastlín. Okrasných aj úžitkových. Aj tie je najlepšie odpratať až na jar.

Prikrmovanie

Kŕmidlo pre vtáky
Kŕmidlo pre vtáky

Kŕmenie vtáctva v zimných mesiacoch dokáže zachrániť život množstvu jedincov. Najmä v oblastiach so silnou a dlhotrvajúcou snehovou pokrývkou. Je ale potrebné dodržať niekoľko zásad aby sme nespôsobili viac škody než úžitku.

Vtáctvo si na kŕmidlá zvykne a spolieha sa na ne. Ak teda s kŕmením začneme, treba v ňom pokračovať až do jari. Do chvíle kedy ho vtáctvo prestane navštevovať pretože už našli nové zdroje potravy.

Semená v kŕmidle musia byť dobre chránené pred vlhkosťou. Kŕmidlo musí mať širokú striešku aby doň nenapršalo. Prípadná dažďová voda ktorú z boku dofúka vietor z kŕmidla musí vedieť odtiecť. Semená ktoré zvlhnú začnú plesnivieť a stávajú sa pre vtáctvo jedovaté.

Kŕmidlo musí mať konštrukciu do ktorej sa vtáky nezamotajú. Problematické sú v tomto smere hlavne plastové sieťky v ktorých sa na zimu vyvešiavajú lojové guličky. Vtákom sa do nich často zamocú nohy a do niekoľkých hodín od vyčerpania hynú. Riešenie je jednoduché. Lojovú guličku treba zo sieťky vybrať, vložiť do vhodného kŕmidla alebo zavesiť na drôt.

Údržba záhrady s ohľadom na vtáctvo

Sýkorka belasá Cyanistes caeruleus
Sýkorka belasá Cyanistes caeruleus

Každý rok sa v záhrade nazbiera množstvo odumretého organického materiálu. Uschnuté letničky a zaťahujúce rastliny, zvyšky rastlín v úžitkovej časti. Ľudia ich majú často tendenciu priebežne odpratávať a na jeseň spraviť veľké upratovanie kedy všetok tento materiál hodí na kompost. Záhrada potom v zime vyzerá úhľadnejšie. Vtáky zimujúce v okolí našej záhrady tým ale pripravíme o časť potravy ktorá by im v týchto ťažkých mesiacoch mohla zachrániť život. Zásada preto znie: Záhradu upratovať až na jar. V očiach suseda ktorý má svoju záhradu celú zimu tip-top upratanú budete vyzerať ako lenivec ktorý svoju záhradu zanedbáva, ale pre vtáčiky ktoré u vás celú zimu niečo zobkajú budete hrdina. Príroda sa vám za to v ďalšom roku patrične odplatí.

Výhody pre záhradu a jej majiteľov

Vrabec poľný Passer montanus
Vrabec poľný Passer montanus

Dezinsekcia zadarmo

Jedna vtáčia rodinka za rok aj so svojimi mláďatami zlikviduje tisícky jedincov hmyzu. V tomto prípade je úplne jedno či ich považujeme za užitočné alebo neužitočné. V prírode vyslovene škodlivé živočíchy v podstate neexistujú. Jednotlivé druhy sa stávajú pre záhradu škodlivými až v prípade že sa premnožia. Aby sme tomu predišli, je dobré mať v záhrade čo najviac predátorov ktoré sa nimi živia a ktoré udržia ich populáciu v rovnováhe s ostatnými časťami záhradného ekosystému. Medzi takých predátorov patria aj vtáky. Ak v zime neuhynú a ak si zároveň navyknú chodiť do našej záhrady pretože v nej mali dostatok potravy, je dosť možné že v nej alebo v jej blízkosti zostanú aj naďalej a budú tu vychovávať svoje potomstvo. Pre záhradu to znamená niekoľko mesačnú intenzívnu dezinsekciu úplne zadarmo.

Hnojivo zadarmo

Hlavnou súčasťou väčšiny kupovaných organických hnojív pre záhradu je vtáčí trus. Tak ako aj trus iných zvierat, aj tento je plný živín ktoré umožňujú rastlinám rásť a prosperovať. Výhodou vtáčieho trusu je, že vtáky majú od cicavcov úplne iný tráviaci systém a tým pádom neprenášajú patogény ktoré by nás ľudí mohli ohroziť. A prečo by sme mali za takéto vynikajúce hnojivo platiť keď nemusíme. Stačí do záhrady prilákať dostatočné množstvo vtáctva, tým že im celoročne poskytneme potravu a o hnojenie je postarané. Výhodou takéhoto prirodzeného hnojenia záhrady je, že je aplikované priebežne. Niekoľko kilogramové balenie hnojiva zrejme nikto do záhrady nebude aplikovať po štipkách každý deň v roku. Aplikované naraz zas môže rastliny spáliť alebo sa z pôdy nevyužité odplaví. Dá sa tomu samozrejme predísť správnym skompostovaním ale je to nejaká tá robota naviac.

Červienka obyčajná Erithacus rubecula
Červienka obyčajná Erithacus rubecula

Zvýšenie druhovej pestrosti záhrady

Diverzita je základom zdravého ekosystému. Vtáctvo ktoré do záhrady prilákame ju ďalej zvýši. Nemusia v našej záhrade hniezdiť, stačí ak ju pravidelne navštevujú. Záhradný ekosystém sa vďaka nim stáva odolnejší a vyžaduje menej starostlivosti.

Drozd čierny Turdus merula
Drozd čierny Turdus merula

Spoločnosť

V neposlednom rade, štebotajúce vtáctvo je v záhrade veľmi príjemná spoločnosť. A ak máme to šťastie že v našej záhrade začnú aj hniezdiť, môžeme sledovať proces stavby hniezda. Ako vyberavá samička odhadzuje každý druhý konár ktorý jej samček horko-ťažko niekde ulomil, mimochodom výborný zdroj raždia na gril. Ako spoločnými silami dokážu ubrániť svoje potomstvo pred strakami alebo dokonca pred mačkami. A nakoniec ako mladé vtáčiky prvýkrát opúšťajú hniezdo a robia svoje prvé nemotorné lety na susedný strom. To je zážitok ktorý sa oplatí nevynechať.

Galéria k článku

Autor

Peter Žilka
Peter Žilka

Ekonadšenec, Arborista, Záhradník, Kutil, Developer, Dizajnér…

Kategórie článku:
Publikované Facebook
Zdieľať článok

Súvisiace články