Menu

Malé záhradné ekodukty

Takmer neviditeľné z obi dvoch strán a predsa veľmi účinné a užitočné opatrenie

Obsah článku

Mnoho záhrad je ohradených betónovými múrmi. Základy siahanú aj pol metra do hĺbky, samotný plot sa týči dva metre do výšky. Toto je neprekonateľná bariéra pre veľkú časť nelietavých živočíchov. Vrátane mnohých užitočných tvorov ktoré sú v ekozáhrade vítané. Prechod popod tieto ploty im umožnia malé záhradné ekodukty.

Prielez popod plot
Prielez popod plot

Aby som zvieratám umožnil voľný priechod do našej záhrady, celý čas pre nich udržiavam pod plotom úzke prielezy. Plnia rovnaký účel ako ekodukty nad diaľnicou a migračné rúry pre obojživelníky pod ňou. Umožňujú malým nelietavým živočíchom voľný pohyb za potravou, úkrytom a pri hľadaní partnerov na párenie.

Úžitok pre záhradu

Skokan zelený Pelophylax kl. esculentus
Skokan zelený Pelophylax kl. esculentus

Cez malé záhradné ekodukty vedia prísť do záhrady mnohé plazy, obojživelníky, ježkovia. Či už sa do záhrady nasťahujú natrvalo alebo prielez využívajú pri svojich pravidelných výpravách za potravou, budú v záhrade fungovať ako malí deratizátori. Spolu dokážu udržať na uzde populácie nejedného druhu hmyzu ktorý by inak mohol robiť v záhrade paseku. Veľa krát sa škodce v záhrade premnožia len preto, že sa v nich nevyskytujú ich prirodzení predátori. Je veľa spôsobov ako týchto predátorov do záhrady prilákať. Napríklad vysadením ich obľúbenej potravy alebo vybudovaním úkrytov v ktorých sa môžu ukryť alebo prezimovať. Žiadny z týchto spôsobov však nebude fungovať ak sa do záhrady nedostanú.

Ak je v záhrade vybudované jazierko, bola by veľká škoda k nemu nepustiť jeho neodmysliteľnú súčasť - žaby - a nevyužiť ich apetít.

Neželané hlodavce alebo krty sa do záhrady dostanú tak či tak. Žiadny prielez popod plot na to nepotrebujú takže ich populácia v záhrade sa tým neovplyvní.

Úžitok pre prírodu

Jašterica krátkohlavá Lacerta agilis
Jašterica krátkohlavá Lacerta agilis

Súčasná krajina, najmä v okolí ľudských obydlí je popretkávaná množstvom sotva preniknuteľných bariér. Ploty patria medzi ne. Na prírodu to má neblahý vplyv. Zvieratá na to aby prežili potrebujú teritórium určitej rozlohy. Pár metrov štvorcových nemá dosť hmyzu na to aby uživilo ježka, ani neobsahuje dostatok rôznorodých biotopov pre rôzne fázy života plazov a obojživelníkov. Preto podnikajú výpravy do širokého okolia. Ak im to nie je umožnené, môže sa stať že umrú od hladu, vyschnú alebo umrznú. Prechod cez záhrady je pre nich životne dôležitý.

Pre teritoriálne zvieratá bariéry v prírode predstavujú problém v čase párenia kedy si v okolí hľadajú partnerov. Ak sa k nim nedostanú, ďalšia generácia sa nenarodí a populácia týchto živočíchov v danej lokalite postupne klesá až nakoniec z krajiny úplne vymiznú.

Veľký úspech v obnove populácie obojživelníkov majú migračné rúry popod cesty a diaľnice. Ukazuje sa, že obojživelníky si v súčasnej krajine stále dokážu nájsť dostatok biotopov, potravy a partnerov, len im po tej krajine treba umožniť pohyb. Záhradný ekodukt teda môže mať aj formu širšej rúry uloženej tak aby sa cez ňu plazy a obojživelníky dostali na druhú stranu bariéry.

Galéria k článku

Autor

Peter Žilka
Peter Žilka

Ekonadšenec, Arborista, Záhradník, Kutil, Developer, Dizajnér…

Kategórie článku:
Publikované Facebook
Zdieľať článok

Súvisiace články