Menu

Inokulácia pôdy

Organický materiál z lesa

Diverzita je základom zdravého ekosystému. Platí to aj pre pôdny ekosystém. Aj keď ho nevidíme, má vplyv na zdravie a vitalitu rastlín. Jedným zo spôsobov ako mikrobiálnu diverzitu zvýšiť je inokulácia pôdy vzorkami z iných ekosystémov. Vzorkami môže byť pôda, lístie, konáre, ktoré si donesieme do záhrady z výletu.

Organický materiál z lesa
Organický materiál z lesa

Vzorky nemusia byť veľké, v každom grame pôdy sú milióny drobných organizmov. Ak sa dostanú do priaznivých podmienok, ďalej sa už množia sami.

Malé vzorky z viacerých miest majú väčší zmysel ako za vrece pôdy z jedného miesta. Kvôli väčšej diverzite.

Nemá veľký zmysel nosiť vzorky pôdy zo susedného pozemku alebo z lesa za dedinou. Odtiaľ by sa spóry húb a ďalšie organizmy dopravili aj sami.

S inokuláciou sa netreba ponáhľať. Dokým je pozemok viac staveniskom než záhradou, väčšina hubových vlákien by aj tak neprežila.

Kvôli mykorhíznym hubám má zmysel umiestnenie párovať. Vzorku z lesa dať pod stromy, vzorku z lúky medzi lúčne kvety, prípadne párovať aj konkrétne druhy stromov.


Pôda na inokuláciu
Pôda na inokuláciu

Perfektná pôda na inokuláciu sa dá nájsť pod veľkými starými odumretými kusmi dreva. Je plná hubových vlákien. Biele hubové vlákna ľakho nájdeme aj na vlhkom rozkladajúcom sa lístí a konároch, ktoré sú skryté pod vrchnou vrstvou suchého lístia.


Inokulácia pôdy
Inokulácia pôdy

Vzorky z lesa dávam do zeme najmä pod stromy a v zatienenej časti záhrady aby mali dostatok vlhkosti. Rovno ich aj polejem aby priľnuli k okolitej pôde.

Inokuláciu budem robiť viackrát a opakovať ju budem aj v ďalších rokoch. Meniace podmienky v záhrade dávajú šancu uchytiť sa stále iným organizmom.

Hubové vlákna rastú rýchlo, výsledky úspešnej inokulácie môžu byť pozorovateľné už po niekoľkých mesiacoch. Nie vždy musia byť výsledkom plodnice. Môže to byť napríklad aj rýchlejšie sa kompostujúci organický materiál, väčšia odolnosť rastlín voči suchu a podobne.

Autor

Peter Žilka
Peter Žilka

Ekonadšenec, Arborista, Záhradník, Kutil, Developer, Dizajnér…

Kategórie článku:
Publikované Facebook
Zdieľať článok

Súvisiace články