Menu

Stavba kompostéra z drevených paliet

Kompostér z paliet

Obsah článku

Kompost je základné pôdne aditívum ktoré zlepšuje úrodnosť, štruktúru, fyzikálne aj mikrobiologické vlastnosti akejkoľvek pôdy. Kompostér by preto nemal chýbať v žiadnej záhrade. Prečo by sme mali organický odpad vyhadzovať a namiesto neho kupovať kompost v záhradníctvach ak si vieme minimálne časť toho kompostu vyrobiť sami.

Kompostér je jednoduchý kutilský projekt ktorý nevyžaduje veľa náradia, námahy ani precíznosti. Na jeho výrobu sa dá použiť rôzny zvyškový materiál ktorý by inak v záhrade alebo na povale iba zavadzal. Ja som na výrobu použil zvyšné murovacie tvárnice, drevené palety a nevyužité nábytkové kovanie.

Základy

Základy kompostéra
Základy kompostéra

Steny kompostéra sa budú postupne rozkladať, ale palety sú dostatočne pevné na to aby aj tak vydržali roky. Drevo sa najrýchlejšie rozkladá pri kontakte s pôdou ktorá je väčšinu roka vlhká. Aby som tomu predišiel, celý kompostér je podložený debniacimi tvárnicami. Rovnako sa dajú využiť aj zvyšné dlažbové kocky, kamene, kusy betónu, polená. Debniace tvárnice sú uložené bokom a budú zabezpečovať prívod vzduchu na spodok kompostéra aby pri premokrení nezačal zapáchať. Spredu sú tvárnice vynechané. Tadiaľto sa bude dať vybrať hotový kompost bez potreby demontáže prednej steny kompostéra.

Steny

Spojenie stien kompostéra
Spojenie stien kompostéra

Niektoré palety už mali to najlepšie za sebou a boli hodne rozkývané. Dostali preto navyše pár poriadne dlhých šroubov a znova držia ako nové. Pri spájaní stien kompostéra treba pamätať na váhu a tlak ktorými na ne bude kompost tlačiť. Nielen burina a lístie ktoré doň na začiatku hodíme, ale hotový substrát plne nasiaknutý vodou. Bude to niekoľko stovák kíl. Na spojenie som preto využil nábytkové kovanie a 10cm dlhé šrouby. Všetky šrouby majú predvŕtané diery aby sa laty nerozštiepili.

Plnenie kompostéra

Spodná vrstva kompostu z konárov
Spodná vrstva kompostu z konárov

Na spodok kompostéra dávam tenšie aj hrubšie konáre ktoré udržia kompost vzdušný aj zospodu a zabránia tak hnilobným procesom a zápachu ktoré sa môžu objaviť ak kompost nemá dostatočný prívod vzduchu. Z rovnakého dôvodu treba mať medzery pre prívod vzduchu aj krížom cez steny kompostéra. Spodok kompostéra je ideálne miesto pre zbavenie sa pichľavých konárov z jarného rezu ruží, rakytníka, hlošiny a iných tŕnistých kríkov.

Zvyšok kompostéra je naplnený polorozloženým kompostom z druhého kompostéra ktorý sa plnil predošlý rok. Všetok organický materiál sa premiešal a otočil. Najčerstvejší materiál sa ocitol na spodku kompostéra, zakrytý skoro hotovým ročným kompostom. Druhá fáza kompostovania vďaka tomu bude prebiehať rýchlejšie.

Zakrytie kompostéra

Hotový a naplnený kompostér
Hotový a naplnený kompostér

Aj kompost si zaslúži vrstvu mulču ktorý ho bude chrániť pred slnkom, vysychaním, vetrom, dažďom a chladom. Ako mulč som využil podrvené vianočné stromčeky. Kompostér určite nemá byť zakrytý nepremokavým materiálom. Na to aby prebiehal kompostovací proces, musí byť kompost vlhký takže do kompostéra musí pršať. Ak je zakrytý, treba ho pravidelne polievať čo je zbytočná robota naviac.

Hotovo

Prvý kompostér je uvoľnený pre ďalší záhradný a kuchynský odpad. Kompost z nového kompostéra by mal byť hotový o pár mesiacov. Samotný kompost ale najmä priestor medzi konármi ktoré sú na spodku kompostéra a ktoré sú dobre dostupné cez bokom ležiace debniace tvárnice poskytnú útočisko na prezimovanie veľkého množstva drobných živočíchov. Budú tu chránené pred mrazom a vetrom. Budúci rok na jar budeme mať aj vďaka nim v záhrade viac živočíchov. To znamená viac opeľovačov, viac recyklátorov organického materiálu, viac predátorov vošiek a celkovo presperujúcejšiu záhradu odolnejšiu voči škodcom.

Galéria k článku

Súvisiace články